Interview Allison Krekels, Advocaat-Stagaire bij AKD

Interview mr. Allison Krekels, advocaat-stagiaire

 

Deze week nemen wij een kijkje in het leven en de loopbaan van een advocaat-stagiaire. In de beroepsopleiding worden beginnend advocaten opgeleid tot zelfstandige en deskundige professionals. Mr. Allison Krekels (28 jaar) is sinds augustus 2020 advocaat-stagiaire bij AKD, gespecialiseerd in Bouw & Vastgoed ((semi-)overheden, grote multinationals en grotere MKB).

 

Introductie

Mijn naam is Allison Krekels en ik ben 28 jaar. Ik woon in Hapert, een klein dorpje in de streek De Kempen onder Eindhoven. Ik heb HBO-Rechten gestudeerd aan de Juridische Hogeschool te Tilburg. Tijdens deze studie heb ik twee keer een half jaar stagegelopen bij kleinere advocatenkantoren in de regio. Voor mijn premater en master Rechtsgeleerdheid met een accent op privaatrecht, heb ik gestudeerd aan Tilburg University. Gedurende deze periode heb ik twee keer twee maanden stage gelopen bij advocatenkantoren, waaronder twee maanden bij AKD. In januari 2020 ben ik afgestudeerd.

Naast mijn drukke baan ben ik lid van het bestuur van de Jonge Balie Oost-Brabant, waar ik momenteel de portefeuille opleidingen onder me heb. Naast het dagelijks bestuur van de Jonge Balie, houd ik me bezig met onder andere het organiseren van Openhaardgesprekken. Zo kunnen de leden kennismaken met allerlei interessante onderwerpen en hun plaatselijke opleidingspunten halen. Naast de serieuze zaken, organiseren we ook leuke reizen, borrels en andere activiteiten.

 

Waarom bent u rechtsgeleerdheid gaan studeren?

Ik wilde graag advocaat worden en wist nog niet specifiek welk rechtsgebied goed bij mij zou passen. Hierdoor heb ik mijn studiekeuze breed ingezet.

 

Hoe heeft u uw studententijd ervaren?

Omdat ik het grootste deel van mijn studententijd heb doorgebracht op het HBO, heb ik een ander soort studentenleven gehad, dan de doorsnee universitaire student. Wij hadden een hechte groep studiegenoten, waarmee we veel tijd doorbrachten. In dezelfde kleine samenstelling hadden we vier jaar lang les en ook studeerden we samen voor tentamens. Het einde van de tentamenweek vierden we natuurlijk ook graag samen

Vele van hen kom ik nu weer tegen in het arrondissement waar ik werkzaam ben. Daarnaast werkte ik naast mijn studie 30 uur per week, waardoor ik vooral ook hard gewerkt heb om mijn einddoelen te behalen. Een goede combinatie van het serieuze leven en plezier maken, maakte mijn studentenleven perfect. Het is zeker een tijd waar ik nog graag aan terugdenk.

 

Wanneer wist u dat u graag de advocatuur in wilde gaan?

Ik had al vrij jong de aspiratie om advocaat te worden. Ik denk dat ik twaalf was en toen geïnspireerd ben geraakt door verschillende series die voornamelijk het Amerikaans rechtssysteem afbeeldde. Hoewel ik al vrij snel tot de conclusie kwam dat het in Nederland er anders aan toegaat, hebben de rechtbankscènes toch een indruk op mij gemaakt. Ik wilde vanaf dat moment advocaat worden en dat heb ik al die tijd volgehouden. Mijn ouders hebben destijds nog geprobeerd om mij op andere gedachten te brengen, maar dat is niet gelukt. Ik hield voet bij stuk.

 

Hoe bent u bij uw huidige werkgever terecht gekomen?

Vanuit mijn persoonlijk netwerk ken ik een aantal oud-AKD’ers en met hen besprak ik natuurlijk mijn studie, maar ook mijn wens om advocaat te worden. Zij hebben mij geadviseerd om tijdens mijn master Rechtsgeleerdheid stage te gaan lopen bij onder andere AKD. Ik heb vervolgens gesolliciteerd voor een stageplek en mocht in november en december 2019 stagelopen op de sectie Bouw & Vastgoed. Daar ontstond een wederzijdse tevredenheid en heb ik een open sollicitatie gedaan. De coronapandemie gooide roet in het eten van mijn reisplannen en heeft de aanvang van mijn dienstverband twee maanden vertraagd. Maar dat mocht de pret niet drukken, ik werd eindelijk advocaat.

 

Wat leert u allemaal tijdens de beroepsopleiding? Was het wat u van tevoren had verwacht?

Ik ben onderdeel van het laatste cohort oude stijl Beroepsopleiding Advocatuur. Ik heb destijds de major Burgerlijk Recht gekozen en de minor Bestuursrecht. Dat hield in dat ik binnen deze twee richtingen een zestal tentamens heb moeten maken en een aantal papers heb geschreven. De beroepsopleiding destijds toetste vooral theoretisch kennis en we oefenden op opleidingsdagen meer de vaardigheden zoals onder andere pleiten, onderhandelen en schrijfvaardigheden.

Het is vooral een leuke ervaring. Je zit in een groep met lotgenoten van allerlei soorten kantoren. Wij gingen samen lunchen in de stad en deden af en toe een borreltje om de opleidingsdag af te sluiten.

 

Hoe ziet een reguliere werkweek er voor u uit?

Mijn werkweek is gelukkig nooit hetzelfde. Ik houd me bezig met advisering, het opstellen van diverse overeenkomsten, procederen en grote vastgoedtransacties. De ene week bereid ik een procedure voor, schrijf ik een pleitnota en sta ik in de rechtbank. Een andere week doe ik due dilligence-onderzoek en adviseer ik cliënten daarover. De week daarop schrijf ik onder andere huur-, gebruiks-, vaststellings-, aannemings- en koopovereenkomsten. Daarnaast verricht ik nog wat werkzaamheden voor de Jonge Balie. Dit doe ik voornamelijk in de avonduren.

 

De rode draad van mijn werkweek begint echter op maandag om 08.00 uur. Ik begin graag iedere dag een uurtje eerder om het zwaartepunt van mijn werkdag voor de lunch achter de rug te hebben gehad. Zo kun je ook in alle rust even de dag opstarten, een kopje koffiedrinken en e-mails doornemen.

Op dinsdag lunchen we gezamenlijk met de sectie, waarin we actuele literatuur en jurisprudentie bespreken. Op woensdag hebben we de stagiairelunch. Hieraan mogen alle student-stagiaires, student-medewerkers, juridisch medewerkers en advocaat-stagiaires deelnemen. Tijdens dit overleg bespreken we bijvoorbeeld activiteiten die we samen nog gaan ondernemen zoals de ski-reis, Jonge Balie-reis, borrels, etentjes en andere  evenementen.

 

Ook heb ik regelmatig (netwerk)borrels, zoals de Jonge Balie-borrel in de stad en opvrijdagen borrelen wij met de aanwezige collega’s in de bar op kantoor om de werkweek tot een einde te brengen.

 

Heeft u een zaak of ervaring die u nooit meer zal vergeten?

Tijdens de advocaat-stage dien je onder andere een vijftal keer zelfstandig in rechten op te treden. De eerste keren dat je een toga aan mag, zijn natuurlijk speciaal en al helemaal als je de verantwoordelijkheid krijgt om zelfstandig een zaak te bepleiten. Ik had me destijds goed voorbereid, maar er zat een onzekerheid in de zaak en vooraf kon ik niet met zekerheid inschatten of de rechter in ons verhaal mee zou gaan. De zitting ging geweldig, ik maakte raken opmerkingen en reageerde goed op de gemachtigde van de wederpartij. De rechter vroeg nog of mijn cliënt wilde schikken, maar de zitting ging zo goed, dat waren we niet van plan. Buiten mijn verwachting om deed de rechter ter plekke uitspraak. We werden kort naar de gang gestuurd en daar stonden we dan. Op dat moment lag voor mijn gevoel het lot van mijn cliënt letterlijk in de handen van de rechter. We werden na 30 minuten naar binnen geroepen en de rechter sprak het vonnis uit. Mijn cliënt werd volledig in het gelijkgesteld in het bijzijn van zijn wederpartij. Cliënt tevreden, ik tevreden en ik ging met een voldaan gevoel naar huis. Dat voelde als een terechte overwinning. Op dat gevoel kun je nog lang teren.

 

Welk advies zou u (rechten)studenten willen meegeven voor de toekomst?

Er bestaat geen garantie op morgen, maar leef voor een goede toekomst.

 

Wij van Stichting Vrouwenrechtswinkel Maastricht willen mr. Krekels bedanken voor het interview en de weergave van een mogelijke loopbaan na de studie rechtsgeleerdheid. Heeft u vragen over het juridische werkveld of bent u benieuwd naar andere verhalen? Neem gerust contact met ons op of bekijk de andere interviews op onze pagina.