Interview Jacqueline Verweij-Daemen – Fiscaal adviseur

Wilt u zich voorstellen?

Ik ben Jacqueline Verweij-Daemen, 56 jaar, gehuwd met Michael en ik heb 2 zonen.

 

Wat heeft u gestudeerd?

Ik heb in Maastricht Nederlands recht gestudeerd. Ik was de derde lichting die is afgestudeerd aan de toen zeer vernieuwende onderwijsvorm probleemgestuurd onderwijs. Daarna ben ik in Tilburg Fiscaal recht gaan doen. Dat was wederom een studie van 4 jaar. Door het aantonen van vrijstellingen was het uiteindelijk nog nominaal 2,5 jaar studeren.

 

Wat vond u zo interessant aan het Fiscaal Recht dat u daar verder in bent gegaan?

Ik ben Nederlands recht gaan studeren omdat ik eigenlijk niet goed wist wat ik wilde gaan doen. Met deze studie had ik in ieder geval de mogelijkheid om nog heel veel verschillende richtingen op te gaan. In mijn 3e jaar van de opleiding Nederlands recht kreeg ik het vak Fiscaal recht. Dat vond ik zo leuk dat ik meteen wist dat ik dit wilde gaan doen. Het is iets abstracter dan Nederlands recht met zijn redelijkheid en billijkheid. En het cijfermatige onderdeel vind ik erg leuk.

 

Hoe zag uw carrière pad eruit? 

Ik heb de eerste 10 jaar gewerkt als belastingadviseur bij Deloitte en BDO. Starten bij een van de big four kantoren was een mooie leerschool om het vak te leren. Mijn mening is dat een goede belastingadviseur ook een belastingaangifte en jaarrekening moet kunnen opstellen. Een belastingadvies vertaalt zich namelijk altijd in een fiscaal eindresultaat. Na 10 jaar wilde ik iets anders gaan doen. Ik heb toen de overstap gemaakt naar het bedrijfsleven, de Volksbank (voorheen SNS bank en SNS REAAL).

 

Wat is uw beroep, en waarom heeft u dit beroep gekozen?

Ik ben nu fiscaal adviseur in het bankwezen. Ik heb de overstap van belastingadvieskantoor naar het bedrijfsleven gemaakt omdat ik niet meer alleen belastingadviezen wilde geven, maar ook de begeleiding ervan in de praktijk naar het eindresultaat wilde doen. Ook dat was een mooie leerschool. Als belastingadviseur vind je fiscale optimalisatie het enige belangrijke. In het bedrijfsleven blijkt dat dit slechts een klein onderdeel is van het geheel. Een commercieel belang kan zwaarder wegen dan een fiscaal voordeel, of de aanpassing van de geautomatiseerde systemen is veel duurder dan het fiscale voordeel. Het meedenken hoe we als organisatie aan alle wet- en regelgeving kunnen voldoen, rekening houdend met alle andere belangen die er spelen binnen een bank, vind ik ontzettend leuk. Het vergt naast fiscale kennis ook veel andere vaardigheden, waaronder creativiteit. Ik heb nog steeds geen spijt van mijn overstap naar het bankwezen.

 

Hoe ziet uw werkdag eruit?

Geen enkel werkdag is hetzelfde. Ik hou mij bezig met de fiscaliteit van de producten die de bank verkoopt. De banken staan onder zeer streng toezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) en DNB (De Nederlandsche Bank). Ik moet dus zorgen dat de producten en de adviezen die door adviseurs worden gegeven voldoen aan alle fiscale wet- en regelgeving. Ik adviseer welke fiscale eisen gelden bij de ontwikkeling van een nieuw product, op welke wijze deze fiscale eisen kunnen worden gecontroleerd in de geautomatiseerde systemen en dat alle klant uitingen voldoen aan deze fiscale eisen. Daarnaast dienen de adviseurs die bijvoorbeeld hypotheekadvies geven en de medewerkers op de midoffice die deze hypotheken accepteren te worden opgeleid dat zij hun taak goed kunnen uitvoeren.

Daarnaast heb ik middels de Nederlandse Vereniging van Banken overleg met het Ministerie van Financiën, de Belastingdienst en de Kennisgroepen van de Belastingdienst over nieuwe wetgeving en de aanlevering van bankgegevens aan de Belastingdienst. De gegevens die de banken aanleveren worden vooraf ingevuld in jouw aangifte. Als gevolg van de steeds verdergaande automatisering dienen banken steeds meer gegevens aan te leveren. Maar ook vanuit Europese wetgeving en Amerikaanse wetgeving komen er steeds meer eisen waar de banken aan moeten voldoen.

Verder ben ik betrokken bij de verplichte transactiemonitoring die banken moeten uitvoeren op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Daarbij moet je beoordelen of er sprake is van belastingontduiking of -ontwijking.

Een nieuwe ontwikkeling binnen mijn baan is het voldoen aan de ESG-wetgeving (Environmental, Social, Governance). Dat is weer nieuwe uitdaging om hier als organisatie aan te gaan voldoen, maar die wel heel goed past bij de organisatie die de Volksbank wil zijn.

Het is een heel gevarieerde baan waarbij niet alleen fiscale kennis nodig is. Maar dat maakt het voor mij juist zo leuk.

 

Wat wilt u graag meegeven aan rechtenstudenten?

Kies een opleiding en baan waar je passie ligt. Praat met veel mensen om te ontdekken wat jij ècht leuk vindt. Want als iets je passie is dan werk je met plezier.

Besteed tijdens je opleiding ook aandacht aan automatisering en data. De huidige opleidingen baseren zich naar mijn mening nu nog te veel op vergaren van kennis. In de praktijk blijkt dat veel kennis al geautomatiseerd wordt en je juist een waardevolle bijdrage kan leveren aan de fiscale vertaalslag naar deze automatisering.