Interview Mara Biermans
Wilt u zich even voorstellen?
Mijn naam is Mara, ik werk als freelance consultant. Dat doe ik als procesadviseur en projectleider. Ik woon in Maastricht met mijn partner, maar ik ben geboren in ’s-Hertogenbosch en voor mijn studie naar Maastricht gekomen. Mijn kantoor Mara Biermans Consultancy is gevestigd in Urmond.
Wat heeft u gestudeerd?
Ik heb aan de universiteit Maastricht de bachelor Nederlands Recht gedaan. Ik ben daarna begonnen aan de master Privaatrecht, maar deze heb ik niet afgerond.
Waarom heeft u de keuze gemaakt om na de bachelor niet verder te studeren?
Dat was een combinatie van twee dingen. Ten eerste vond ik mijn studiekeuze heel erg moeilijk. Ik had heel veel interesses en ik heb uiteindelijk voor rechten gekozen, maar ik bleef tijdens mijn studie mijn ogen open houden voor andere vakgebieden die ik leuk vond. En dan voornamelijk binnen de Bedrijfskunde. De tweede factor die daarin meespeelde dat op dat moment de arbeidsmarkt voor juristen krap was. Dat is nu lastig voor te stellen. Die krapte had invloed op de mogelijkheden in het juridische werkveld. Ik had geen ambities voor een toga beroep, en wilde graag het bedrijfsleven in. Uiteindelijk na veel overwegen ben ik met mijn master gestopt. Door werkervaring op te doen wilde ik ontdekken hoe ik mijn loopbaan vorm kon geven, om zo gericht aanvullende opleidingen te kunnen doen. Dat heb ik uiteindelijk gedaan in de vorm van het behalen van diverse certificeringen, en het volgen van een HBO mastermodule.
Hoe is uw carrière verlopen na uw studie? En hoe bent u terecht gekomen in uw huidige beroep?
Mijn carrière na de studie begon in loondienst. Ik ben begonnen als office manager bij een makelaarskantoor. Ik was ambitieus en wilde veel, maar liep voortdurend tegen de grenzen aan van wat mogelijk was binnen de organisaties waarvoor ik werkte en kreeg ik te maken met reorganisaties. Aan het begin van de covid-crisis werd mijn op dat moment tijdelijke contract niet verlengd. Ik besefte me toen dat ik op deze manier mijn doelen niet kon bereiken en er iets moest veranderen. Toen heb ik de keuze gemaakt om te beginnen als zelfstandige.
U bent nu consultant, in de brede zin van het woord, wat houdt uw beroep als consultant in?
Als consultant focus ik me eigenlijk op de rollen procesadviseur en projectleider.
Wat houdt dat precies in?
In de brede zin van het woord zou je kunnen zeggen dat ik me bezig houd metvraagstukken op het snijvlak van juridische dienstverlening en procesverbetering. Bijvoorbeeld bij een huidige opdracht als projectleider voor een gemeente in Nederland houdik mij bezig met vertalen van een beleidsstuk naar een uitvoeringskader. Mijn kracht is om complexe projecten, die vaak wat langer zijn blijven liggen, in de initiatiefase en definitiefase goed te begeleiden. Op die manier staat een project weer zodanig op de rit dat voor de organisatie duidelijk is hoe zij het project kunnen afronden.
U heeft naast uw studie als vrijwilligster bij de vrouwenrechtswinkel gewerkt. Wat heeft dit u tijdens uw studie (en daarna) gebracht?
Het heeft mij veel gebracht. Het heeft me tijdens mijn studie waardevolle praktijkervaring gegeven. Jeleert een casus te begeleiden en de client gerust te stellen. Er zitten veel verdrietige verhalen tussen, en de client legt veel vertrouwen in je op dat moment. Je leert in teamverband te werken. Je leert de structuur van een organisatie kennen, want de Vrouwenrechtswinkel is een stichting en je hebt bepaalde structuren waaraan je je moet houden. Dus dat geeft tijdens de studie al best een goed beeld van hoe de werkvloer er later uit kan gaan zien.En wat ik daaraan ook fijn vond, is dat je door praktijkervaring op te doen inzicht krijgt in waar je sterke punten liggen. Waar ben ik goed in en waar ben ik minder goed in, maar ook over wat je later wel of niet zou willen. Bij mij kwam toen naar boven dat ik overal waar ik kwam en aan de slag ging me met processen ging bemoeien. Vragen als hoe doen wij dingen en waarom doen wij ze op deze manier vond ik ontzettend interessant. Dat kwam al naar voren bij de Vrouwenrechtswinkel. De andere kant van de medaille is dat het ook een mooie nevenactiviteit is voor op je CV. Je kan werkgevers laten zien dat je tijdens je studie al serieus bezig bent geweest met de praktijk en al ervaring hebt opgedaan.
Wat wilt u graag meegeven aan (aankomende) rechtenstudenten, maar ook aan afgestudeerden die niet goed weten wat ze willen na hun studie?
In de huidige arbeidsmarkt zijn er meer mogelijkheden om “out of the box” te denken. Er liggen meer kansen om te ontdekken waar je passie voor hebt en waar je het beste op je plek bent. Wat ik zou willen adviseren tijdens de studie is, ga vooral met adviseurs praten en ben continue bezig met je ontwikkeling. Zodat je niet pas na je studie erachter komt dat je niet de juiste studie gekozen hebt. Voor als je net afgestudeerd bent zou mijn advies zijn, ga in de actiemodus. Ik heb zelf te lang geen actie ondernomen op mijn twijfels en vragen. Ga aan de slag, zet de eerste stap en dan volgt de rest van zelf. Als zelfstandige ben ik dat pas echt gaan doen en toen kwam de echte groei. Waag de sprong in het diepe, gewoon doen.