In dit interview zal Tim Kisters, parketsecretaris bij het Openbaar Ministerie, worden geïnterviewd. Hij zal onder meer vertellen over zijn studie en keuze voor het strafrecht, zijn carrièrepad tot dusver, zijn stageperiode bij het Openbaar Ministerie en hetgeen ervoor zorgt dat hij iedere dag met veel plezier naar zijn werk gaat. Afsluitend geeft hij aan wat hij zou willen meegeven aan (aankomende) rechtenstudenten die de ambitie hebben het strafrecht in gaan.
Wilt u zich even voorstellen?
Mijn naam is Tim Kisters, ik ben 24 jaar oud en werkzaam als parketsecretaris bij het Openbaar Ministerie op het Arrondissementsparket Maastricht. Dit houdt in dat ik met verschillende officieren van justitie onderzoeken draai, voor deze officieren zaken voorbereid en hen ondersteun waar nodig. Allesomvattend zou je kunnen zeggen dat de parketsecretaris fungeert als de rechterhand van de officier, van startinformatie tot en met de zitting.
Wat heeft u gestudeerd?
Ik heb rechten gestudeerd aan twee verschillende universiteiten. Na mijn Bachelor Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Tilburg heb ik de Master Forensica, Criminologie en Rechtspleging met specialisatie strafrecht gedaan aan de Universiteit Maastricht.
Wat maakte uw keuze tot verdieping in het strafrecht?
Het was voor mij de combinatie tussen het juridische aspect en het ‘spannende’ aspect. Juridisch redeneren ligt mij goed, maar dit kan natuurlijk in veel rechtsgebieden worden toegepast. Dat ik dit juist in het strafrecht wilde doen kwam door mijn fascinatie voor misdaad, deze heb ik al van kleins af aan. Het begon met misdaaddocumentaires en eindigde met geregelde bezoeken aan rechtbanken in het land om hier spannende zaken live mee te maken. Het samen met een rechercheteam onderzoeken van gebeurtenissen en het bouwen van juridisch sterke zaken hieromtrent is iets waarvan ik wist dat ik er passie voor zou hebben. Nu ik dit ook daadwerkelijk als mijn baan mag doen, kan ik dit alleen maar bevestigen.
Hoe ziet uw carrièrepad er tot dusver uit?
Tijdens mijn stage heb ik gesolliciteerd op mijn huidige functie en werd ik aangenomen. Mijn stage werd ingekort om mij de kans de bieden vanaf januari 2022 als parketsecretaris in Maastricht aan de slag te gaan. Inmiddels liggen proeftijd, tijdelijk contract en veiligheidsonderzoek achter mij en heb ik recentelijk een vaste aanstelling gekregen.
U heeft gedurende uw studie stage gelopen bij het Openbaar Ministerie. Hoe heeft u dit ervaren en zou u dit andere studenten aanraden?
Ik heb stage gelopen bij het Arrondissementsparket Oost-Brabant in Den Bosch. Ondanks dat ik hier andere taken had dan in mijn huidige functie, denk ik dat mij dit enorm heeft geholpen om te komen waar ik nu ben. Ik heb de stage ervaren als een laagdrempelige instap in de organisatie waarbij je processen, systemen en natuurlijk ook veel mensen leert kennen. De stage heeft mij kennis doen maken met de praktijk van de strafrechtspleging die uiteraard verschilde van de theorie die ik uit de schoolbanken kende. Tijdens mijn eerste baan begon ik dus niet volledig vanaf 0, dat vond ik erg fijn. Ik zou andere studenten zeker aanraden stage te lopen bij het Openbaar Ministerie, ook als de duur van deze stage niet in het studieprogramma past en betekent dat er enige studievertraging zal zijn. Ik heb destijds bewust voor het moment gekozen dat ik al mijn vakken gehaald had en mijn scriptie enkel nog moest inleveren om af te studeren. Hierdoor kon ik stage lopen (ik was nog student) maar ook snel mijn vereiste diploma halen als ik zou worden aangenomen op een functie.
Wat zou u willen meegeven aan (aankomende) rechtenstudenten die de ambitie geven later het strafrecht in te gaan?
Als buitenstaander kan het Openbaar Ministerie soms imponerend voelen om te solliciteren maar ik heb de ontvangst, interne begeleiding en de samenwerking met collega’s altijd als zeer positief ervaren. Van ondersteunend personeel tot senior officier, iedereen is mij behulpzaam geweest. Ik zou willen meegeven dat wanneer je, naast je juridische kennis, intrinsieke motivatie hebt en deze kan overbrengen er altijd kansen zullen komen.